26 Temmuz 2011 Salı

rock muzigi

Cimi Hendriks, Cim Morrison, Cenis Coplin, Kurt Kobeyn, şimdi de Emi Uaynhaus ... Tüm bu istedadların ortak noktaları var: onlar rock müziği alanında parlak başarı kazanmanın yanı sıra, 27 yaşında hayata gözlerini yumublar. Peki, bu yıldızların sadece 27 yaşına kadar yaşamalarını nasıl anlamalıyız? Rock müziğinin yıldızları 27 yaşında, hayattan bezdikləri mi, istedadlarının anlaşılmayacağından korktukları için mi "pas" diyorlar? Bu müzik devlerinin bioqrafiyalarını incelediğimizde, onların hayatları arasında paralellikler yapmak mümkün mü? Rock yıldızlarının 27 yaşında ölmesiyle ilgili psikolojik teori ileri sürülebilir mi?

Özəlliyinin bedelini hayatıyla ödedi.

Emi Uaynhausun yaratıcılığının seviyesinin günümüzün yıldızları Rihanna, Adel ve Ledi Qaqa farklı bir yönü varıydı; Uaynhaus diğer pop ve rock yıldızları çok daha "özəliydi". Ve özəlliyinin bedelini hayatıyla ödedi.

İçinde daima mücadele gidiyordu. "Twitter" in ve magazin dergilerinin konusu olmak, Uaynhausun yaratıcılığının tupikə gelip çıkmasıyla sonuçlandı. Peki "27-ler kulübü" nun diğer yıldızlarının yaşam təcrübələridəmi bu yöndəydi?

Psikanaliz bilimsel tüm zihinsel hastalıkların yıkıcı simptomplardan kaynaklandığını diyor. Freud'un teorisine göre, kontrol edilemeyen, eseblerin gerilmesine neden olan düşünce ve davranışlar, iş ve sosyal ilişkiler kurmak yeteneğine etkiliyor. İşte bu nedenle bağımlılık oluşmaya başlar. Psikolojik ve fiziksel bağlılıqlar kişisel ilişkileri ve Kariyer hedeflerinin çıkmaza dirənməsinə yol açıyor.

Hendriks, Houvell, Kobeyn, Coplin ve Uaynhausun uyuşturucu bağımlılığı sorunu yaşadığını biliyoruz. Doksanlı yıllardaki yıldızların hemen hemen hepsi bu sorunla mücadele ederken, 2000'li yıllardan sonra yıldızların ortalama yüzde 30'u uyuşturucu bağımlılığından dolayı rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gördü. Ancak asıl sorunlar uyuşturucu kullanmayı bıraktıkları zaman ortaya çıktı. Uaynhaus her ne kadar rehabilitasyon merkezinde tedavi alsa da ve "temiz" olduğu söylense de, güçlü şekilde alkol kullanıyordu. Aynı zamanda ağır depresyondan dolayı tedavi görüyordu.

Değiştirmek istedikleri sistemin kölesine haline

Psikolojide bireyin 30 yaşından sonra çok değişmediği iddia edilse de, insanın psikolojik gelişiminin bu dönemden sonra da geliştiğini biliyoruz. Yaşlandıkça psikolojik olarak daha dengeli, daha bilinçli münsibətlərə ve yeni deneyimlere yiyələnmiş oluyoruz. Yaşlandıkça rahatlığa daha çok eğilimli, daha sıkıcı, daha az yenilikçi ve yaratıcı hale geliyoruz.

Hendrikslər, Uaynhauslar, ya da Morrisonlar müziklerinde ve özel hayatlarında hem topluma, hem de kendilerine karşı mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Asi ve özgür ruhları yaşadıkları ve çok büyük olasılıkla içinde olmaktan memnun olmadıkları dünyayla mücadele ediyor. Diğer taraftan yaşlanmanın kendi ruhlarında yarattığı konformist etkilerle savaşmak zorunda kalırlar. Şöhrete kavuştuktan sonra, kaçmak veya değiştirmek istedikleri sistemin kölesine haline. "Diğerlerinin" onları bir brend gibi gördüğünü ve satın aldığını görmek, onları tüketmeye başlıyor. Tıpkı Çe Gevara şimdiye kadar yaşasaydı ve milyonçuların üzerinde kendi resmiyle süslenmiş gömlekleri görsəydi, ölmek isteyeceği netti.

Erken yaşta şöhrete kavuşan emy Uaynhaus, daha uzun yaşasaydı, puta dönüşecekti. Ancak bu konunun onun umurunda olacağını düşünmek çok da doğru olmazdı. Anarşist ruhlu Emi Uaynhausun yeteneği ve şöhreti ruhunun tükenmesine neden oldu. David Guetta ve Black Eye'd Peas gibi ortalama yaratıcılığın hakim olduğu müzik endüstrisinde onun her türlü garip davranışı hem tenkit edildi, hem de kabul edilerek onun brendləşməsiylə sonuçlandı. Bu tüm 27 yaşında ölen rock yıldızlarının kaderidir; çok başarılı olmak onların sonuna çıkıyor ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

banner

banner
desert operations